Dit doet de provincie...

Openbaar vervoer

Nieuwe elektrische bussen U-OV

Op 20 maart zijn de provinciale Statenverkiezingen. Een van de taken van de provincie is zorgen voor een regionaal openbaar vervoerssysteem dat betaalbaar, toegankelijk en duurzaam is. Lees meer over de nieuwe elektrische bussen die vanaf eind 2019/begin 2020 gaan rijden.

Het openbaar vervoer in de stad en provincie Utrecht wordt aanmerkelijk stiller en schoner. Eind 2019 en begin 2020 gaan nieuwe elektrische bussen rijden op drie stadslijnen en in de streekdienst van U-OV. Gedeputeerde Dennis Straat en Gerrit Spijksma, algemeen directeur van Qbuzz, presenteerden op 6 maart de nieuwe elektrische bussen voor het Utrechts openbaar vervoer.

Voor het openbaar vervoer op lijnen 3, 7 en 8 in stad Utrecht heeft U-OV de keuze laten vallen op 35 bussen van Heuliez. Dit zijn ruime, gelede bussen van 18 meter met voldoende capaciteit voor ruim 130 reizigers per rit.

Vanaf begin 2020 zet U-OV voor het eerst ook nieuwe elektrische bussen in voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht. U-OV heeft daarvoor de keuze laten vallen op Ebusco, een leverancier die al elektrische bussen heeft geleverd voor U-OV lijn 1 en die nu ook 20 elektrische bussen van 12 meter voor de streekdienst gaat leveren. De bussen zullen verspreid over meerdere lijnen worden ingezet in de ochtend- en avondspits.

Zero emissie
De nieuwe elektrische bussen worden mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de provincie Utrecht die daarvoor een subsidie van 5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Gedeputeerde Dennis Straat: “We zetten hiermee een belangrijke vervolgstap op weg naar onze ambitie om het openbaar vervoer in 2028 volledig schoon te hebben. Zero emissie: geen enkele uitstoot van uitlaatgassen. Bovendien profiteren de reizigers van meer capaciteit met 1.000 extra zitplaatsen dagelijks in het openbaar vervoer erbij.” Meer plek en schone bussen: zo zoekt de provincie ook in het openbaar vervoer naar slimme combinaties van groen en groei.

Lees meer over wat de provincie doet op de website van de provincie Utrecht.