Ecoduct

Utrechtse Heuvelrug

Ecoducten verbinden natuur op de Utrechtse Heuvelrug

Op 20 maart zijn de Provinciale Statenverkiezingen. Maar waar gaat de provincie nu precies over? Onder meer over een goede balans tussen natuur, landbouw, water, cultuurhistorie, landschap en recreatie. Waar iedereen nu, maar ook in de toekomst van kan genieten en waar ondernemers blijvend een gezond bedrijf kunnen runnen. Lees daar in dit artikel meer over.

De natuur in de provincie Utrecht wordt vaak doorsneden door infrastructuur zoals wegen, spoorlijnen en kanalen. Daardoor kunnen dieren zich niet goed verplaatsen van het ene naar het andere natuurgebied. Voor veel plant- en diersoorten zijn grote robuuste natuurgebieden belangrijk. Als natuurgebieden te klein zijn en bovendien geïsoleerd, nemen de overlevingskansen af.

Hugo Spitzen is boswachter bij het Utrechts Landschap: “Al die wegen zijn een ecologische ramp; er worden veel dieren, van sprinkhanen tot reeën, doodgereden op de Utrechtse Heuvelrug. Samen met de provincie Utrecht verbinden we steeds meer natuurgebieden met elkaar via onder andere ecoducten. Zo dragen we ons steentje bij aan het in stand houden van een leefbare aarde.”

Verbinden
De natuurgebieden op de Utrechtse Heuvelrug liggen versnipperd. Door ecoducten aan te leggen worden het aaneengesloten gebieden. Spitzen: “Verbinden is van essentieel belang; padden, dassen,  kevers, hagedissen, wolven, herten en planten krijgen de ruimte en de natuurliefhebber kan z’n hart ophalen aan al dat natuurschoon.”

“Een ecoduct bouwen kost flink wat, het is een behoorlijk bouwwerk maar je krijgt er heel wat voor terug: dieren kunnen veilig oversteken en de veiligheid voor het verkeer neemt daarmee ook toe.” Spitzen vertelt bevlogen verder: “Mijn hart gaat echt sneller kloppen als ik op een nieuw ecoduct de eerste afdrukken van ringslangen, hazelwormen en reeënpoten zie.”

Het in 2018 gerealiseerde ecoduct Renée van Notten Wissel over de provinciale weg N227 is één van de laatste ecoducten waarmee de natuur in de Utrechtse Heuvelrug in haar geheel wordt verbonden. De bouw van een ecoduct over de N226 bij Leersum/Maarsbergen staat voor 2020 op de planning.